Tom Kha gai csirkeleves

Tom Kha gai csirkeleves

​Hozzávalók

  • 1 salotta (vagy közepes hagyma), aprítva
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, aprítva
  • 2 citromfű
  • 6 szelet galanga gyökér (karikázva, hámozatlanul)
  • 6 kaffir lime levél, csíkokra vágva
  • 2 tk piros curry paszta
  • 2ek kókuszzsír
  • 6dl húsleves
  • 5 dl Coco24Fresh
  • egy nagy csirkemell, csíkokra vágva (*én húslevesből maradt főtt húst tettem bele)
  • 20dkg gomba, nagy darabokra vágva
  • zöldcitromlé, halszósz, cukor
  • tetejére friss koriander, újhagyma

Elkészítés

  1. Az olajat felforrósítjuk és beletesszük a curry pasztát. Pár percig pirítjuk.
  2. Levesszük a hőt, rádobjuk és megpároljuk benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
  3. Amikor a hagyma megpuhult, beletesszük a galanga szeleteket, a citromfüvet egészben (amire egy húsklopfolóval rácsaptunk, hogy felszabaduljanak az aromái) és a kaffir lime leveleket. Átforgatjuk.
  4. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk és 15 percig alacsony hőfokon gyöngyöztetetjük, hogy jól átjárják a fűszerek aromái. Ekkor beleöntjük a Coco24Fresh-t (fel kell előtte rázni), ekkor már nem forraljuk, különben a kókusztej ital kicsapódik.
  5. Beletesszük a csirkemellcsíkokat és a gombát és kb. 10 percet főzöm, ezalatt mindkettő megfő.
  6. A legvégén zöldcitromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele!) és cukorral kerekítjük ki az ízeket. Ezek mennyisége abszolút ízlésfüggő, én ehhez a mennyiséghez kb. 1 lime levét, 3-4ek halszószt és 1 ek cukrot használok. Ha nem elég ízes, még több halszósz kell bele.
  7. A tetejére jó sok friss koriandert és felkarikázott újhagymát szórunk, így tálaljuk. Ez utóbbit nem érdemes elhagyni, ez a pont az i-n.

Az eredeti recept itt található​​