Kókuszolaj

A legegészségesebb étkezési olaj

Süss és főzz kókuszolajjal!

  • sütéshez: serpenyőben, wokban és fritőzben való sütéshez a legalkalmasabb természetes olaj, mert magas égéspontja miatt jobban ellenáll a hevítéssel létrejövő oxidációnak, nem képez pörkanyagot, leszűrve többször is felhasználható
  • főzéshez: krémes, enyhe íze miatt az ezzel készített ételek ízét, illatát nem nyomja el, hanem inkább kiemeli
  • sütemények készítéséhez: vaj, zsír és a margarin helyettesítésével jobb állagú sütemények készíthetőek hűtött torták, sütemények krémjébe is felhasználható, azok könnyebbek és ízletesebbek lesznek
  • szendvicsekhez, pástétomokhoz, húsos és zöldséges krémekhez

Előnyös élettani hatásai:

  • A kókuszolajban található telített zsírsavak csökkentik a szervezet káros koleszterintszintjét, de ugyanakkor növelik azokét, melyek jótékonyan hatnak szervezetünk működésére.
  • A kókuszolajban található laurinsavnak köszönhetően megelőzhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Ez a sav érfalainkat rugalmasabbá is teszi, növeli áteresztőképességüket, így a tápanyagok gyorsabban és könnyebben fel tudnak szívódni a szervezetben.
  • Stabil szerkezetének köszönhetően ellenáll a hevítésnek, ezáltal nem képes transz-zsírokat, melyek igen károsak szív- és érrendszerünk egészségére.
  • A kókuszolaj magas lipid, laurinsav, kaprilsav és kaprinsav tartalmának köszönhetően segít elkerülni a betegségeket, mivel ezeknek az anyagoknak immunerősítő hatásuk igen jelentős. Mindemellett ezek a savak képesek elpusztítani a gombákat, baktériumokat, vírusokat, így védelmet nyújtanak e kórokozók által terjesztett betegségekkel szemben.
  • A sportolóknak segít teljesítményüket növelni, hiszen azonnali energiaforrást jelent számukra.
  • Gyorsítja az anyagcserét, így sejtjeink gyorsabban képesek megújulni, aminek a következtében frissebbek, stressztűrőbbek leszünk.
  • A fogyókúrázók számára is ajánlott, hiszen közepes hosszúságú szénláncainak köszönhetően nem vesz részt a zsíranyagcserében, ennek köszönhetően nem alakul át zsírpárnává és mivel gyorsítja anyagcserénket, így szervezetünket arra készteti, hogy több energiát használjon fel.
  • Bőrfertőzéseket gyógyíthatunk vele, hiszen ha egy fertőzött területre helyezzük, akkor egy olyan réteg keletkezik, mely nem engedi át a külső szennyeződéseket és ezenkívül még a szövet megújulását is segíti.
  • Antioxidáns hatásának köszönhetően késlelteti az öregedést és csökkenti a stresszt.
  • Kozmetikai szerek alapanyagaként szolgál, mert csökkenti a pattanásokat, feszesíti a bőrt és fényesebbé teszi a hajat.

Átlagos tápérték:

  • Energia: 900 kcal/100g (83700 kJ/100g)
  • Zsír: 100 g/100g
    • telített: 91 g/100g
    • egyszeresen telítetlen: 7 g/100g
    • többszörösen telítetlen: 2 g/100g
    • transz zsírsavak: max.1,0 g/100g
  • Nedvesség: max.0,1 g/100g

Összetétel: kókuszolaj 100%
A benne található legfontosabb zsírsavak: laurinsav, mirisztinsav, palmitinsav, kaprilsav, kaprinsav, sztearinsav

Miben különbözik a többi olajtól?

A zsírok egészségre gyakorolt hatását telítettségük, szénláncuk hossza, valamint az oxidációra és a szabadgyök-képzésre való hajlamuk határozza meg. A növényi olajok főleg többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak, a kókuszolaj azonban többségben telített zsírsavakból tevődik össze. A telített zsírok hatalmas előnye a telítetlen zsírokkal szemben többek között az, hogy mivel nincs szénatomjaik között kettős kötés, nem hajlamosak az oxidációra, így szabadgyököt sem képeznek. A kókuszolaj tehát teljes biztonsággal hevíthető, a sütésre legalkalmasabb természetes olaj.

A kókuszolaj többségében (64%-ban) közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz. Ezek többségét (42-50%) a legjótékonyabb hatású zsírsav, a laurinsav teszi ki, amely rendkívül előnyös egészségügyi hatásairól ismert, antibakteriális hatású, továbbá segíti a fehérje- és zsíranyagcserét, illetve az ásványi anyagok felszívódását. A kókuszolaj a leggazdagabb természetes laurinsav-forrás.
Közepes lánchosszúságú zsírsavak emésztéséhez nincs szükség a hasnyálmirigy emésztőenzimjeire és az epére, emiatt teljesen másként viselkednek a szervezetben, mint a többi olaj vagy zsír zsírsavai. A kókuszolaj ezért tudja biztosítani a tápanyagok gyors és egyszerű felszívódását

Mivel az közepes lánchosszúságú zsírsavak inkább energiává alakulnak, mintsem hogy beépülnének a zsírsejtekbe, a kókuszzsír segít szinten tartani/normalizálni a testsúlyt, mivel magasabb szintre emeli az anyagcserét. Ez az anyagcsere stimuláció kiegyensúlyozott táplálkozás mellett jótékony hatással van a pajzsmirigy működésére is.
A kókuszolaj mindezek mellett kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb olaj vagy zsiradék. A közepes láncú zsírsavak nem keringenek annyit a véráramban, mint a többi zsír, így nem rakódnak le az érfalakra, nem tudják eltömíteni az artériákat. A kókuszolaj tiszta, 100%-os növényi eredetű olaj, nem tartalmaz koleszterint.